Bekas Penyanyi XPDC Mengaku Tidak Bersalah Miliki Dadah

JOHOR BAHRU: Bekas penyanyi kumpulan rok terkenal XPDC, Mael, 48 tahun, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret atas dua pertuduhan memiliki dadah, Mac lalu.

Turut mengaku tidak bersalah semalam (18 Apr) adalah dua rakan Mael, yang nama sebenarnya ialah Syed Ismail Syed Ibrahim. Dua rakannya itu ialah Hafiszudin Mokhtar, 31, dan Razali Shapie, 43.

Seorang lagi rakan mereka, Chairil Anwar Yaacob, 29, pula mengaku bersalah di atas pertuduhan pindaan itu dan dijatuhi hukuman penjara 10 bulan bagi pertuduhan pertama dan penjara sembilan bulan bagi pertuduhan kedua, dari tarikh tangkapan pada 7 Mac 2016.

Mengikut pertuduhan pindaan itu, kesemua tertuduh didakwa bersama-sama memiliki dadah jenis heroin seberat 0.46 gram dan jenis Monoacetylmorphines seberat 0.06 gram di sebuah rumah di Jalan Kim Kee, kira-kira 4.00 petang pada 7 Mac lalu.

Kesemua mereka dituduh mengikut Akta Dadah Berbahaya 1952 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 12(3) akta itu, yang memperuntukkan hukuman maksimum denda RM100,000 (S$34,600) atau maksimum penjara lima tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Majistret Muhammad Hidayat Wahab membenarkan jaminan RM8,500 setiap seorang dengan dua penjamin terhadap kesemua tertuduh, dan menetapkan 3 Mei depan untuk sebutan semula kes.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Azfahanim Rajaluddin manakala kesemua tertuduh termasuk Mael tidak diwakili peguam.

Source: http://berita.mediacorp.sg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *