Hentikan Tabiat Gigit Kuku Sebab 5 Bakteria Berbahaya Ini!

Tahukah anda terdapat 5 bakteria berbahaya yang boleh memanipulasikan kesihatan anda melalui sikap gigit kuku. Ketahui kesan pembawakan bakteria tersebut dalam badan anda…

#1 Staphylococcus Aureus

Bakteria staphylococcus aureus yang terdapat dalam kesan luka jari yang digigit boleh menyebabkan keracunan makanan, jari bengkak, berbisul dan jangkitan kuman pada saluran pernafasan. Ia boleh berjangkit melalui sentuhan dari luka kulit yang tidak diubati.

#2 E. coli

Pernah dengan wabak E. coli? Bakteria E. coli antara bakteria berbahaya pembawa maut. Mengigit kuku yang kotor dan tangan yang tidak dicuci tanpa sedar anda dijangkiti E. coli. Cegah! Kerana ia merisikokan kesihatan anda.

#3 Herpetic Whitlow

Keadaan tisu dan kulit jari boleh rosak dan bahagian leher terasa sakit dan lenguh gara-gara dari jangkitan bakteria herpetic whitlow. Selain itu, jangan tanya kenapa anda kerap jatuh sakit atau demam.

#4 Candida Parapsilosis

Bakteria yang boleh ditemui dibawah kuku iaitu candida parapsilosis boleh menyebabkan penyakit kulit dan jangkitan pada seluruh badan! Lebih menakutkan, ia boleh merebak sehingga melumpuhkan otak, jantung, mata dan organ penting.

#5 Salmonella

Bakteria Salmonella yang sering dikaitkan dengan keracunan makanan, cirit-birit dan demam boleh dijangkiti dari sikap tidak membasuh tangan. Bayangkan selepas mengusap haiwan peliharaan atau ke tandas anda tidak mencuci tangan kemudian kembali dengan tabiat menggigit kuku. Simptom penyakit yang disebut tadi boleh berlaku 12 hingga 72 jam selepas terkena jangkitan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *