Berjoget Bersenam tidak salah pada pandangan Islam?

Event_30b

Tertarik dengan dialog yg Saya dengar ketika di dalam MRT tadi. Perbualan ini adalah antara dua orang wanita, seorang antaranya adalah muslimah yg bertudung.

Muslimah A: Semalam seronok parti kat rumah si dektu. All female party, no guys allowed, and sorry lah – takde alcoholic drink pun. Aku ajak kau, tapi banyak lah excuse kau.

Muslimah B (bertudung): Aku ada gym session. Dah plan siang2 event tuh.

Muslimah A: gym? Itu gym kau all female gym ke? Apa korang buat?

Muslimah B: Ah ah, all female gym lah – no guys allowed….Semalam ada Zumba Sh’bam. Berpeluh aku dibuatnya…tapi syiok lah

Muslimah A: Semalam all-female parti aku pun Ada session berdansa juga. Latin dance pun ada….alaaa macam zumba juga. And chances are si dektu tuh nak organize lagi every week….macam pergi gym juga lah aku nampak2nya…tak salah kalau kau join aku one of these days…don’t worry, it is all female event. Kita joget happy2…kita joget to feel good, kau boleh joget macam Zumba sh’bam lah, atas niat exercise….i’m sure tak salah kan dalam agama kalau niat kau masih betul berexercise….common, boleh lah join aku next week? Ok?

Begitu lah perbualan mereka hingga mereka berdua keluar Dari MRT.

Apabila di fikirkan balik kuliah ahad yg lalu, teringat pula ayat yg di sebut kan oleh mufti ketika itu. Bahawa syaitan telah berjanji kepada Allah bahawa dia Akan Cuba menyesatkan manusia selagi dia hidup di dunia….sedikit Demi sedikit…perlahan-lahan…

Moga boleh kita mengambil pengajaran dari peristiwa ini.

Wallahu a’lam

Riduan Mazlan

Sumber: https://www.facebook.com/riduan.mazlan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *