Madrasah Wak Tanjong Mengambil Semula Murid Darjah Satu Tahun Ini

MADRASAH Wak Tanjong telah mula mengambil semula murid darjah satu mulai tahun ini setelah ia memenuhi ukur tara Peperiksaan Tamat Sekolah Rendah (PSLE) di bawah Akta Pendidikan Wajib (CE).

Madrasah di Sims Avenue itu gagal memenuhi ukur tara tersebut dalam tempoh penilaian 2008 hingga 2010, oleh itu tidak boleh mengambil murid darjah satu dari 2012 hingga 2014.

Di bawah akta tersebut, madrasah sepenuh masa perlu memenuhi ukur tara PSLE tahunan jika ingin terus mengambil murid darjah satu.

Dalam jawapan bertulisnya kepada Encik Muhamad Faisal Abdul Manap (GRC Aljunied), Menteri Bertanggungjawab bagi Ehwal Masyarakat Islam, Dr Yaacob Ibrahim, berkata terdapat hingga 400 tempat bagi pendaftaran murid darjah satu di madrasah sepenuh masa.

Madrasah Alsagoff mengambil sekitar 30 murid darjah satu setiap tahun dari 2012 hingga 2014, manakala Madrasah Al-Maarif pula sekitar 67 pelajar.

Madrasah Irsyad, satu daripada tiga madrasah di bawah Sistem Madrasah Bersama (JMS), mengambil sekitar 204 murid darjah satu setiap tahun sepanjang tempoh itu.

Dua lagi madrasah JMS, Aljunied dan Al-Arabiah, berhenti mengambil murid darjah satu mulai 2009 sebagai sebahagian daripada sistem itu.

Kedua-dua madrasah itu hanya menerima pelajar menengah.

Menurut Dr Yaacob, sistem pendidikan madrasah memerlukan murid rendah mengambil lima mata pelajaran ukhrawi di samping empat mata pelajaran PSLE.

“Madrasah melaksana ujian kemasukan bagi memastikan pelajar yang mereka ambil dapat menghadapi tuntutan kurikulum dengan baik,” kata beliau.

Dr Yaacob juga berkata Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) bersama madrasah komited dalam menyediakan pendidikan bermutu bagi pelajar madrasah.

“Selain merekrut dan mengekalkan guru bermutu, Muis melabur dalam pembangunan profesional pemimpin dan guru madrasah,” kata beliau.

 

Source: http://beritaharian.sg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *