Dalam 3 Minggu Sahaja, 5.7 Juta Jemaah Sudah Tunaikan Ibadah Umrah Ramadan

Seramai 5.7 juta jemaah menunaikan ibadah umrah sejak awal Ramadan dan 5.2 juta daripada mereka sudahpun pulang ke tanah air masing-masing sejauh ini.

Menurut laporan Saudi Gazette, para jemaah itu datang dan pulang melalui pelbagai laluan keluar udara, darat dan marin. Jabatan Pasport juga sedang meneruskan usahanya untuk menyediakan sumber manusia dan teknologi maju kepada para jemaah.ma

Lebih 148 kaunter turut dilengkapi dengan teknologi terbaru seperti mesin cap jari dan sofwe pengesan penipuan bagi mengesan para penjahat.

Leftenan Jeneral Khalid Al-Jiaid, penolong pengarah bagi ehwal haji dan umrah, juga berkata beliau melakukan lawatan pemeriksaan ke atas dewan-dewan umrah di Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdulaziz di Jeddah.

Awal dari itu, para jemaah umrah dan pelawat ke Masjidil Haram di Makkah turut menolak dakwaan bahawa mereka dilarang daripada memasuki kawasan tersebut berdasarkan kerakyatan mereka.

“Kami tidak melalui pengalaman seperti apa yang disebarkan,” kata Encik Rasheed Al-Minsawi, seorang jemaah umrah dari Maghribi, seperti ditukil Saudi Gazette.

“Itu tidak mungkin berlaku kerana beribu-ribu jemaah dan pelawat memasuki Masjidil Haram melalui pintu-pintunya. Tiada sesiapa yang dilarang masuk berdasarkan kerakyatan mahupun warna kulit,” dedahnya kepada Saudi Gazette.

“Di Masjidil Haram di Makkah ini, kita semua orang Islam,” kata jemaah umrah warga Turki yang berusia 50 tahun, Encik Ahmet M.

“Tiada sesiapa yang tanya dari mana asal kita apabila memasuki pintu-pintu Masjidil Haram kerana ia tidak penting. Kita datang dari pelbagai pelusuk dunia, hanya untuk ke satu arah: Rumah Allah.”

 

Source: http://berita.mediacorp.sg

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *